Σεμινάριο τέχνης «Το θέατρο σε σύνδεση με την ψυχή» με τη Βασιλεία Δημηνίδου.

49594180_1912142735501881_2171029272896995328_n (1)
0

                                       ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ

                         ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

                                                    ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΔΗΜΗΝΙΔΟΥ

“Υπάρχει ένα μικρόβιο μέσα μας που μας καταστρέφει όλους. Είναι η φοβία που εκδηλώνεται την ώρα που δεν πρέπει, την ώρα εκείνη της μεγαλύτερης ευτυχίας μας και καταλήγει πολύ συχνά να μας καταστρέφει τη ζωή. Μας προβάλει τη δυστυχία σαν σε οθόνη σινεμά την ώρα που εμείς πλέουμε στα πελάγη της απέναντι όχθης. Η εικόνα καρφώνεται στο νου μας και έτσι προκαλούμε την καταστροφή μας. Αυτή είναι λοιπόν η δύναμη της σκέψης.  Πως όμως μπορεί να είναι δυνατόν η σκέψη να ορίζει τη ζωή μου αν εγώ δεν μπορώ να ορίσω τη σκέψη μου? Και εδώ είναι που χρειάζεται να μάθει ο άνθρωπος να γίνετε κυρίαρχος των σκέψεων που εκδηλώνονται στο κεφάλι του.”

Ένα σεμινάριο για την ανάγκη της καθαρότητας του μυαλού και της ψυχής του καλλιτέχνη και πως να τη διατηρούμε σε ισορροπία μέσα από τεχνικές μεγάλων δασκάλων από ολο τον κόσμο.

Γράφει η Βασιλεία Δημηνίδου: Αν αγαπάς την τέχνη πρέπει να ξέρεις και να τη σέβεσαι όπως σέβεσαι ότι αγαπάς.

Ένας ηθοποιός ζει σχεδόν όλη του τη ζωή “σαν” πάνω στη σκηνή. Περνά τις καταστάσεις που του έρχονται σαν να παίζει ρόλους, ρουφά την ενέργεια, τις δονήσεις από τις εμπειρίες του και τις μεταφέρει στη σκηνή, μπερδεύει τα αισθήματα με τις αισθήσεις, ανακατεύει την αλήθεια με το ψέμα, είναι συνέχεια δυο άνθρωποι σε ένα, είναι ο ρόλος κι ο ίδιος ο άνθρωπος ως ρόλος, μαθαίνει να ζει πολλές ζωές ταυτόχρονα, μαθαίνει να κατευθύνει τις ζωές του, τα αισθήματα του, μαθαίνει να αντιστέκεται σε αυτά και να αφήνετε όταν πρέπει, μαθαίνει να μαθαίνει από τον εαυτό του, να διδάσκεται από τους άλλους, από τη ζωή, από το θάνατο. Είναι υποχρέωση του να μαθαίνει, να ακολουθεί πάντα το δρόμο του καλλιτέχνη χωρίς να παρεκκλίνει. Είναι σημαντικό να θυμάται ότι ο ηθοποιός ποιεί ήθος και να μην υποκύπτει σε ανήθικες προτάσεις γιατί έτσι δεν θα είναι η αλήθεια του. Και η αλήθεια για έναν ηθοποιό είναι η καθαρότητα της ψυχής του. Είναι λοιπόν για την ψυχή του ηθοποιού φορτίο που δε θα έπρεπε να κουβαλά.

Το όργανο που χρειάζεται για να παίζει είναι η ψυχή του και πρέπει να είναι απαλλαγμένη από βάρη και το μυαλό του απαλλαγμένο από σκέψεις. Δεν είναι εύκολο αλλά ο ηθοποιός είναι απαραίτητο να ξέρει να αδειάζει την ψυχή και το μυαλό του για να μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους ρόλους που καλείτε να υποδυθεί. Να μπορεί να αφήνει τον εαυτό του στο καμαρίνι όταν βγαίνει στη σκηνή, να θυμάται αμυδρά ποιος είναι για να έχει τον αυτοέλεγχο και να μην χάσει το δρόμο της επιστροφής. Γιατί το ψέμα από την αλήθεια χωρίζει μια λεπτή γραμμή, κι εκεί ενδιάμεσα συναντάς την τρελά. Κι όταν τη συναντάς καλό είναι να μένεις για λίγο, για λίγο όμως πριν την επιστροφή γιατί εκεί βρίσκεται κι η αλήθεια του ρόλου. Κι αυτή η μνήμη είναι για το κορμί, το μυαλό και την ψυχή του ηθοποιού θησαυρός. Η υποκριτική είναι κυρίως αίσθηση. Γι΄αυτό είναι τόσο σημαντική η ψυχή του ηθοποιού να διατηρείτε καθαρή και απαλλαγμένη απο κάθε βάρος. Για την ένωση αυτή που καλείτε να αποδώσει στους θεατές του, και που δεν μπορεί να ξεγελάσει με τεχνικές και φτηνά τερτίπια.

Η άλλη σημαντική κατάσταση που πρέπει να γνωρίζετε είναι να διατηρείτε σε αρμονία νου και σώμα. Θέλω να πω ότι όπως το μυαλό είναι ήρεμο έτσι και το σώμα θα πρέπει να ακολουθεί. Αν αισθάνεστε μπλοκαρίσματα δεν λειτουργεί ούτε το μυαλό σωστά. Όπως και αν το μυαλό σας είναι σε κατάσταση τρέλας και το κορμί αρχίζει να αντιδρά. Γιατί η αρμονία είναι αυτή που δίνει την ισορροπία της πληρότητας και της χαράς που είναι απαραίτητη για την ψυχική σας ηρεμία και τη σωματική υγεία.  Η ψυχή όμως είναι το κέντρο, χωρίς  ψυχή δεν υπάρχει κορμί, χωρίς κορμί όμως υπάρχει ψυχή. Το κορμί του ηθοποιού είναι το μέσω, το ρούχο, το λούσο, αλλά η ψυχή είναι το σώμα του αληθινού καλλιτέχνη. Δεν λέω ότι δεν είναι σημαντικό το ρούχο, αλλά «λούσο” είναι το κορμί που κινείτε πάνω στη σκηνή και τραβάει τα βλέμματα, το ¨σώμα¨ είναι η ψυχή του καλλιτέχνη. Η ψυχές είναι αθάνατες, κι είναι ένα, όλες τις ψυχές τις χωρίζει το κάθε σώμα, αν είμαστε άυλοι η ψυχή μας είναι ένα με τις άλλες ψυχές, άρα ο άνθρωπος μπορεί στην ψυχή του να φέρει κάθε συναίσθημα γιατί είναι εκατομμύρια ψυχές σε ενα σώμα δανεικό. Ο ηθοποιός καλείτε να το φέρει αυτό το συναίσθημα σαν μνήμη.

Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να γίνουμε όλοι δάσκαλοι του εαυτού μας, να δούμε το μέσα μας, να ανοίξει η πύλη και τα δάκρυα να γεμίσουν φως την ψυχή μας, τα συναισθήματα χαράς, θυμού η λύπης να εκφραστούν απελευθερώνοντας την ψυχή από την συσσωρευμένη αρνητική ενέργεια και να ακολουθήσει τη σωστή διαδρομή για την εύρεση του κάθε ρόλου. Γι’ αυτά όλα θα εξασκηθούμε μέσα από τεχνικές αναπνοής, διαλογισμού, δυναμικός  διαλογισμός του Osho, του Θεάτρου Νο, αλλά και ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και υποκριτικής μεγάλων δασκάλων όπως ο Stanislavski k Στέλλα Άντλερ.

Με ασκήσεις συγκέντρωσης, μεγάλης έντασης και χαλάρωσης, ενα εφόδιο για ολόκληρη τη ζωή του καλλιτέχνη που θα τον φέρει πιο κοντά στο να γνωρίσει τον εαυτό του και τα όρια του. Αυτό το σεμινάριο δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε ηθοποιούς, μπορεί να το παρακολουθήσει ο καθένας, για την γαλήνη της ψυχής του. Θα παίξουμε, θα χορέψουμε, θα γελάσουμε και θα μιλήσουμε σε μια γλωσσά άγνωστη που θα μας φέρει πιο κοντά στον εαυτό μας. Θα γεμίσουμε με φως και αγάπη κι ετσι ο κόσμος μας θα αλλάξει .

Βασιλεία Δημηνίδου – σύντομο βιογραφικό:

Η Βασιλεία Δημηνίδου, είναι βραβευμένη ηθοποιός, συγγραφέας θεατρικών έργων και σεναριογράφος. Έχει το Akroasis.gr, μια πλατφόρμα για την ανάδειξη καλλιτεχνών και το ομώνυμο Akroasis Theatre & Bar που λειτουργεί και σαν εργαστήρι όπου παραδίδονται μαθήματα υποκριτικής. Έχει σπουδάσει στην Δραματική σχολή “Αρχή” και “Ίασμος” Βασίλη Διαμαντόπουλου με υποτροφία και αποφοίτησε με πτυχίο απο το υπουργείο πολιτισμού με άριστα. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια πάνω στην τέχνη της υποκριτικής, μέθοδο Stanislavski, ψυχολογικό δράμα, σωματικό θέατρο όπως και τεχνικές δυναμικού διαλογισμού του OSHO, θεάτρου Νο, Theta Healing κ.α. Η Βασιλεία Δημηνίδου έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες, αλλά εχει παρουσιάσει και δικά της έργα από τα οποια ένα από αυτά έχει βραβευτεί και  παρουσιαστεί στο Ι. Κακογιάννη.

Τελικός στόχος αυτής της συνάντησης είναι μια αυτοσχέδια παράσταση έκφρασης που θα αποτελέσει το φινάλε αυτής της πολύ σημαντικής συνεύρεσης με τον εαυτό μας και τα συναισθήματα του.

Κύκλος σεμιναρίου 2 μήνες.  Μια φορά την εβδομάδα για 3 ώρες και συνολικό κόστος σεμιναρίου 120 ευρώ σε τρεις δόσεις.

Και 20% έκπτωση σε ανέργους και φοιτητές δραματικών σχολών.  Για οτιδήποτε άλλο στείλτε μας το αίτημά σας και θα κάνουμε οτι μπορούμε για να σας βοηθήσουμε.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να βοηθήσουμε οσο μπορούμε τους καλλιτέχνες αλλά και κάθε άνθρώπο που το έχει ανάγκη.
“Κάντε ένα πείραμα. Ένα πείραμα για να καταλάβετε ποσό άδικοι ήταν η γονείς μαζί σας. Άθελα τους βεβαία. Κλείστε τα ματιά και ξεχάστε τους. Έχετε έρθει σε αυτό τον κόσμο χωρίς γονείς, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα, τίποτα. Μην τρομάζετε. Είστε ακόμα παιδί. Μικρό παιδί. Τα παιδιά δεν τρομάζουν. Έχετε δει κανένα να έχει αίσθηση κίνδυνου? Λοιπόν αφεθείτε. Δείτε τον εαυτό σας να έχει έρθει σε ένα κόσμο άγνωστο χωρίς να έχετε πάρει καμία πληροφορία για αυτόν. Πως αισθάνεσαι? Αν είστε φοβισμένος είστε εξαρτημένος ακόμα από τις φράσεις των γονιών σας. Σας ακολουθούν παντού ακόμα και μπορεί και για πάντα αν δεν αλλάξετε ταχτική. Αν αισθάνεστε αγαλλίαση είστε έτοιμοι να πλάσετε έναν νέο δικό σας κόσμο από την αρχή, όπως ακριβώς τον έχετε ονειρευτεί. Ξεκινήστε από αυτή την κατάσταση του εαυτού σας. Το νήπιο που δεν έχει γονείς και δασκάλους να του επιβάλουν την τάξη. Άκου τάξη! Ποιος ορίζει την τάξη?”

Έναρξη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 5:00 μ.μ.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected] και στα τηλέφωνα 2105320601 και 6972211180

Συνέντευξη της ηθοποιού:

Βασιλεία Δημηνίδου: «Ο ηθοποιός έχει την τόλμη και την αρετή να γευτεί και πως θα ήταν αν…. »

Κυψέλης 15, Αθήνα (Σταθμός ΗΣΑΠ Βικτώρια)

Τηλ.: 2105320601 & 6972211180

website | facebook Akroasis | facebook Akroasis Theatre & Bar

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψηφοφορίας: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.