ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Σχέδιο χωρίς τίτλο (1)
0

 

IANOS | ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ | ΑΝΟΙΞΗ 2020 | ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Διήγημα-Νουβέλα Ι με τον Χρήστο Οικονόμου

 

Η αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και τα Εργαστήρια Βιβλίου της συμπληρώνουν εφέτος εφτά χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2013 και ήδη έχουν λειτουργήσει δεκατέσσερις επιτυχημένοι κύκλοι μαθημάτων.

Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής του ΙΑΝΟΥ ξεκίνησαν. Καταξιωμένοι συγγραφείς διδάσκουν με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο, την αγάπη για τη μάθηση και στοχεύουν τόσο στη συγγραφική πρόοδο όσο και στην ενημέρωση και την καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το βιβλίο και το λογοτεχνικό κείμενο γενικότερα.

Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων ο Χρήστος Οικονόμου διδάσκει στο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Διήγημα-Νουβέλα: Ξεκλειδώνοντας τη μικρή φόρμα». Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης, 17:30-20:30 για δέκα (10) διαδοχικές Δευτέρες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου.

 

**Το Σεμινάριο αυτό παρέχεται και σε εξ αποστάσεως (e-learning) μαθήματα.

Περιγραφή μαθήματος

Η βασική επιδίωξη του Α’ Κύκλου του σεμιναρίου διηγήματος-νουβέλας είναι να εξασκηθούν οι συμμετέχοντες αφενός στην τέχνη της δημιουργικής ανάγνωσης και αφετέρου στην τέχνη της μυθοπλασίας—δηλαδή στη μετατροπή του άμορφου και χαώδους υλικού της πραγματικότητας και των προσωπικών βιωμάτων σε λόγο με δομή και νόημα.

Όλα τα αξιανάγνωστα λογοτεχνικά κείμενα – και πολύ περισσότερο εκείνα που ανήκουν στη λεγόμενη μικρή φόρμα, όπως είναι το διήγημα και η νουβέλα– είναι γεμάτα με κλειδωμένες πόρτες που περιμένουν από τον αναγνώστη να τις ξεκλειδώσει. Οι κλειδωμένες αυτές πόρτες βρίσκονται εκεί όχι από καπρίτσιο του συγγραφέα, αλλά επειδή το νόημα κάθε σημαντικού λογοτεχνικού κειμένου πραγματώνεται κυρίως μέσα από την ενεργό συμμετοχή του αναγνώστη. Και ο αναγνώστης καλείται να τις ξεκλειδώσει επειδή έτσι θα μπορέσει να διευρύνει την απόλαυση της ανάγνωσης. Μαθαίνοντας να ξεκλειδώνει τις κλειστές πόρτες στα κείμενα των άλλων, ο επίδοξος (και φιλόδοξος) συγγραφέας αποκτά την πείρα που απαιτείται για να διευρύνει τα όρια της αναγνωστικής απόλαυσης των δικών του κειμένων.

Στη διάρκεια των 10 τρίωρων συναντήσεων του σεμιναρίου θα περιηγηθούμε μαζί τα κείμενα μερικών από τους κορυφαίους αριστοτέχνες της μικρής φόρμας –Ελλήνων και ξένων, παλαιότερων και σύγχρονων– και θα επιχειρήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τις αφηγηματικές τεχνικές που εφαρμόζουν, είτε αυτές αφορούν τη δομή και τη σύνθεση του κειμένου είτε αφορούν τη γλώσσα, τον διάλογο και τη δημιουργία χαρακτήρων. Φυσικά, το βάρος δίνεται στην πρακτική εξάσκηση: Οι συμμετέχοντες καλούνται να γράψουν πρωτότυπα κείμενα, υπό τη μορφή ασκήσεων, εφαρμόζοντας τη θεωρία στην πράξη. Τα κείμενα αυτά θα τους επιστρέφονται με τις παρεμβάσεις και τα σχόλια του διδάσκοντος. Απώτερος στόχος είναι να πάρουν μια πρώτη γεύση της κρίσιμης αποστολής που τους περιμένει: να μάθουν να αντικρίζουν τον κόσμο με το δικό τους, ιδιαίτερο βλέμμα και να δίνουν σε αυτό το βλέμμα τη δική τους, ξεχωριστή δημιουργική έκφραση.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ:

https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/application?product=4980

Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)

Ημέρα μαθημάτων: Δευτέρα

Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]

 Λίγα λόγια για τον Χρήστο Οικονόμου

Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 2003 με τη συλλογή διηγημάτων Η γυναίκα στα κάγκελα (Ελληνικά Γράμματα). Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του, Κάτι θα γίνει, θα δεις (Πόλις, 2010) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Λογοτεχνικό Βραβείο Νέων Ευρωπαίων (Prix Littéraire des jeunes Européens), ενώ έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα δανέζικα, στα ισπανικά, στα ιταλικά και στα κροατικά. Το 2014 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του, Το Καλό θα ‘ρθει από τη θάλασσα (Πόλις), που μεταφράστηκε στα γαλλικά και στα ιταλικά, ενώ ετοιμάζεται η αγγλική μετάφραση. Η γαλλική έκδοση τιμήθηκε με το βραβείο Coup de Coeur του περιοδικού Le Point. Το 2017 εκδόθηκε η τέταρτη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο Οι Κόρες του Ηφαιστείου (Πόλις). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες συνολικά και έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Link: https://www.ianos-seminaria.gr/el/users/view/50736

Αναλυτικές πληροφορίες στο www.ianos.gr και στο https://www.ianos-seminaria.gr

Στοιχεία επικοινωνίας

Σταμάτης Νικηταράς, T 210 3217929, F 210 3217686, E [email protected]

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψηφοφορίας: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.